Uvesti hercegovački uštipak na menije svih konoba i restorana u Hercegovini koji baštine tradicionalnu hercegovačku kuhinju - zaključak je održanog okruglog stola u organizaciji Centra za investicije i razvoj poduzetništva koji se održao u prelijepom ozrjačju Parka prirode Hutovo blato u Čapljini.
Iako Uštipak fest nije zaživio u punom kapacitetu ove godine, organizacija okruglog stola o važnosti hercegovačke gastro ponude je bila presudna kako bi ojačali svijest o očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Revitalizaciji najukusnije baštine Hercegovine, nazočili su istaknuti turistički dionici koji tradicionalnu kuhinju Hercegovine baštine već dugi niz godina I imaju želju je još jače aktivirati. Razgovaralo se o jelima koji su obilježili povijest Hercegovine, poput :tradicionalnog hercegovačkog uštipka sa lučenicom, pure s lučenicom, raštike sa suhim mesom, kalje, cicvara, divljeg zelja, lešo I pečene janjetine, hercegovačke tave, brudeta od jegulja I žaba, ribe plotice te hercegovačke pastrmke, kruh ispod peke, teletina ispod peke, hercegovački ćupter, smokvara itd. Predstavnici hercegovačkih konoba I restorana istaknuli su važnost njegovanja I zaštite tradicionalne kuhinje Hercegovine. zbog zainteresiranosti kako lokalnog stanovništva tako I turista za dobrom hercegovačkom trpezom koja je dio kulture, baštine, običaja I svakodnevnog života ljudi u Hercegovini.
Kroz šarmantni vremeplov prošlosti, razgovaralo se o starim receptima koje treba sačuvati od zaborava, čul se su se priče i pjesme u vezi običaja spravljanja hrane koje su se prenosile s koljena na koljeno te su se nazočni upoznali sa kulturnim identitetom hercegovačkog kraja. Prikazano je tradicionalno spravljanje uštipka te upriličena besplatna degustacija. Organizacija okruglog stola je bila pun pogodak te su postignuti usmeni dogovri da će se jače I više raditi na promociji hercegovačkog uštipka, spravljanju istog po tradicionalnoj recepturi te postepenog uvođenja na meni restorana I konoba.
Okrugli stol održao se pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, a u sklopu projekta "Uštipak fest".